Niin se aika rientää. Näihin aikoihin 17 vuotta sitten Irlannissa Dublinin esikaupunkialueella syntyi jackrussellinterrieripentue Patchille ja Mitchille. Helmikuussa  seuraavana vuonna Kirsti Kallio toi minulle sisarukset Täplän ja Rosen. Sydämellinen kiitos Kirstille näistä koirista, jotka ovat tuoneet paljon iloa elämääni. Englannista Walesista tuotu Kiki oli jäänyt vuotta aikaisemmin uudenvuodenyönä auton alle.

Täplä (Patch) oli valkoinen, vain poskessa mustaruskea läntti. Rose (alkuperäinen nimi Rachel) oli värikäs trikki ja selvästi korkearaajainen.Täplää ei aikoinaan hyväksytty yhdistyksen kantakirjaan Aitoon leirillä, mutta vuonna 2001 rodun virallistuessa se hyväksyttiin rotuunottotilaisuudessa virallisesti rotuun. Rose oli 36 cm ja kisasi agilityssä medeissä 3. luokassa. Täplä ei agilitystä oikein innostunut, ainoissa starteissaan se jäi A-esteen päälle ihailemaan maisemia :). Vaikka Täplää ei koskaan käytetty metsästykseen, se oli todella kiinnostunut luolista ja sujahti tilaisuuden tullen luolastoon, kerran jopa kalliohalkeamaan, josta se onneksi tuli kutsuttaessa pois. Täplä ja Rose ovat aina olleet erittäin ihmisystävällisiä, koskaan kummallakaan ei ole ollut minkäänlaista aggressiivisuutta. Sittemmin, kun laumaan tuli muita narttuja, tapahtui muutamia yhteenottoja, joista muistona Täplän korvasta puuttuu pala.

Täplä on ollut ikänsä pääosin terve. Viimeisen eli 5. pentueen ollessa luovutusikäinen v. 2004, se alkoi saada lieviä poissaolokohtauksia. jotka menivät nopeasti ohi. Vuosien varrella niitä oli muutamia. 14- vuotiaana siltä leikattiin pernaan kiinnittynyt kananmunankokoinen kasvain ja samalla poistettiin perna. Poissaolokohtaukset jäivät pois kunnes pari vuotta sitten sille alkoi tietyissä kiihtyneissä lenkillelähtötilanteissa tulla tajuttomuuskohtauksia "pyörtymisiä", joista se virkosi nopeasti sylissä. Täplällä todettiin voimakas sivuääni sydämessä ja sille aloitettiin sydänlääkitys. Virtsankarkailuun oli jo muutama vuosi sitten aloitettu Propalin, joka on auttanut vaivaan hyvin. 12. ikävuoden jälkeen sen silmät alkoivat selvästi sumentua ja näkö heikkentyä. Samoin kuulo on vähitellen heikentynyt. Hajuaisti toimii erittäin hyvin ja kotioloissa se pärjää aisteillaan hyvin. Lenkillä sillä on valjaat ja hankalassa maastossa kannan mummoa.  Täplän jälkeläisistä yhdellä on todettu kaihi n. 9 vuotiaana ja tämän tyttärellä 6 v.on myös todettu kaihi, joka on leikattu. Yhdellä Täplän jälkeläisitä on todettu epilepsia ja yhdellä on ollut epilepsiaepäily, mutta kohtauksien syynä on myös epäilty kipua. 

Täplän ensimmäinen pentue syntyi lokakuussa 1999. Tätä pentuetta en pyynnöistä huolimatta saanut kennelnimeni alle kennelliiton säännöstöjen takia. Ensimmäinen ja ainut muotovalio on juuri tästä pentueesta: Rapsu http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=ER21343/01&R=345. Täplän suku on jatkunut kennelissäni tyttärensä Lumiriinan kautta: Hippuvictoria, Ansometsän Kultahippu. Ansometsän Lumikukka ja Ansometsän Unna-Linnea. Täplän jälkeläiset ovat menestyneet agiradoilla, mutta ennenkaikkea rakkaina, iloisina perheenjäseninä. T%C3%A4pl%C3%A4%2017%20v%2027.12.2014-00