Onpas kulunut pitkä aika viime kirjoituksesta. On ollut niin monenlaista tapahtumaa syksyn aikana. Sisarukset Rose ja Täplä, jotka täyttävät nyt joulukuussa 14 vuotta, ovat molemmat läpikäyneet ison leikkauksen. Rosen maha reistas syyskuussa ja hampaita päästiin hoitamaan vasta lokakuussa eläinlääkäriasema Oivassa. Useita haljenneita ja vaurioituneita  hampaita poistettiin onnistuneesti, mutta krohnauksen syyksi eläinlääkäri arveli äänihuulten vieressä olevia limapusseja, jotka olivat pullistuneet ulopäin vaikeuttamaan hengitystä. Niinpä Rose operotiin Hakametsän eläinlääkäriasemalla 28.10. Ulospullistuneet limapussit poistettiin, mutta toimenpiteessä epäiltiin että sillä olisi myös sydämen vajaatoimintaa keuhkoissa olevan pienen varjostuman takia. Niinpä se sai pitkän antibioottikuurin lisäksi myös parin viikon nesteenpoistolääkityksen. Kun menimme jälkitarkastukseen 15.11, niin sydänlääkärin konsultaation perusteella nesteenpoistolääke voitiin lopettaa. Leikkausarvet ja ikenet olivat hyvin parantuneet, mutta Rose ei meinannut herätä rauhoituksesta millään. Parin herätyspiikin ja parin tunnin unen jälkeen Rose kuitenkin virkosi onneksi. Mikäli yskää tms ilmenee, on syytä tehdä sydämen uä tutkimus. Rose on voinut oikein hyvin, pientä rohnausta aika ajoin on, mutta sen kanssa on opittu elämään.

Täplä sai 8.11. kohtauksen, jota ensin epäilin epilepsiakohtaukseksi, koska sillähän on ollut harvakseltaan 7 vuotiaasta lähtien lieviä poissaolokohtauksia. Se oli aivan jäykkä, istua toljotti laajentunein silmin ja kävely oli epävakaata. Se teki tarpeensa ulos ja juotin sille elektrolyyttiliuosta ruiskulla. Tilanne hellittikin samana päivänä, mutta se oli varsinkin mahastaan jännittynyt ja annoinkin sille sitten annoksen kipulääkettä Pipi:n vo-avustajan neuvon mukaan. Meillä olis sitten aika eläinlääkäriasema Pipiin muutaman päivän päästä, vaikka tilanne oli kipulääkkeen antamisen jälkeen  lauennut. Taina huomasi heti, että Täplän maha oli oudon pullistunut ja ultrassa siellä näkyikin vatsaontelon täyttävä kasvain, joka oli kiinnittynyt pernaan. Keuhkokuvat olivat puhtaat ja sydämen pienestä sivuäänestä huolimatta Taina arveli, että kasvain voidaan leikata.Täplä leikattiin 18.11. ja onneksi en pitkittänyt leikkausta, koska kasvain oli viikon aikana kasvanut entisestään. Eli Täplän aiemmin saama kohtaus olikin kipukohtaus, kun kasvain oli painanut sisäelimiä. Täplä toipui hienosti leikkauksesta ja oli muutaman päivän päästä reipas haukkuva oma itsensä. Se nimittäin ei ollut inahtanutkaan tämän episodin aikana.

Alla kuva Täplän kasvaimesta ja Täplästä toipilaspaita päällään. Pidin sillä tötteröä päässä vain poissaollessani.Perna yläosassa ja omenan kokoinen kasvain alap.

Lokakuussa meillä vieraili Annika Hilkka-koiransa kanssa eli Ansometsän Lumikki. Annika on aloittanut Hilkan kanssa agilityuran. Hilkka on Tessun ja Täpin (Ansometsän Kultahippu) tytär. Siis Täplän tyttärentyttärentyttärentytär...

Astutusreissuja on syksyn mittaan kertynyt kolmelle pariskunnalle. Tara on astutettu Ricolla ja Tara odottaa pentujaan syntyväksi itsenäisyyspäivän aikaan Sadun hoteissa kennel Multakirsuun.

Plutolla kävi morsian Ikaalisista: pikkuruinen Lilli ( Rippendall´s My Lady). Muutama lilliplutti sieltä on tulossa maailmaan tammikuun alussa. Lisäksi Plutolla kävi toinenkin morsian: Turbotassun Lisbeth, joka on menossa ultraan ensiviikolla. Toivotaan että pikkulissuja syntyy Turbotassun kenneliin

Ruotsista oli Suomeen tulossa ihanainen sileä, trikki russelityttö, mutta eri vaiheiden ja hankaluuksien jälkeen tämä yritys kaatui, eilen lopullisesti. Ehkä on tarkoitus, että lunastan lupaukseni olla enää tuomatta uutta russeliainesta muista maista . Eikä sitä uutta verta ole niin helppoa enää saadakaan.

Ansi (Terrestrial Agatha RAbiata) sai ensimmäisen Luva nollansa Riihimäellä 16.10. toisissa kisoissaan. Jatkamme Ansin ja Pluton kanssa treenaamista ProCaniksessa vuoroviikoin. Lukan kanssa treenataan edelleen tokoa samassa paikassa. Keräämme kisaintoa ensi vuoden koitoksiin .

Jykki (Glandenthal Yukki) on asettunut taloksi. Sen sterilisaatioleikkaus siirtyi yllättäneen alkaneen juoksun takia joulukuulle 16.12.

Jykki ja Pluto